Bahan-bahan: -
300 gm tepung kek
350 gm gula kastor
300 gm tepung kek
350 gm gula kastor
1sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk penaik (baking powder)
1 sudu besar soda bicarbonate
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
350 ml marjerin dicairkan
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
150 gm walnut dipecah-pecahkan
90 gm kelapa parut
1 tin kecil kepingan nenas dicincang kasar
250 gm lobak merah diracik halus & dicelur
Cara membuatnya: -
1. Campurkan semua bahan-bahan di atas dan masukkan kedalam acuan pembakar.
2. Bakar dalam ketuhar pada suhu 175篊 selama 50 - 60 minit.
Hiasan
Bahan-bahan: -
250 gm keju krim
50 gm marjerin
100 gm gula ising
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya: -
1. Pukul marjerin dengan gula ising hingga sedikit kembang.
2. Masukkan keju krim dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla dan jus lemon dan gaul rata.
4. Sapukan diatas kek dan sejukkan.
1 sudu besar serbuk penaik (baking powder)
1 sudu besar soda bicarbonate
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
350 ml marjerin dicairkan
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
150 gm walnut dipecah-pecahkan
90 gm kelapa parut
1 tin kecil kepingan nenas dicincang kasar
250 gm lobak merah diracik halus & dicelur
Cara membuatnya: -
1. Campurkan semua bahan-bahan di atas dan masukkan kedalam acuan pembakar.
2. Bakar dalam ketuhar pada suhu 175篊 selama 50 - 60 minit.
Hiasan
Bahan-bahan: -
250 gm keju krim
50 gm marjerin
100 gm gula ising
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya: -
1. Pukul marjerin dengan gula ising hingga sedikit kembang.
2. Masukkan keju krim dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla dan jus lemon dan gaul rata.
4. Sapukan diatas kek dan sejukkan.

No comments:
Post a Comment